Statistiska Centralbyran slappte den 23 juli sin senaste rapport om arbetsmarknaden.
I juni minskade antalet sysselsatta med 79 000 personer till 4 607 000 jämfört med juni 2008. Sysselsättningen gick främst ned inom tillverkningsindustrin och bland männen. Antalet arbetslösa ökade med 87 000 personer och det relativa arbetslöshetstalet med 1,7 procentenheter till 9,8 procent.
Detta ar alltsa den oppna arbetslosheten. Siffran inkluderar saledes inte de som ar sysselsatta i AMS-atgarder, de som lamnat arbetskraften pa grund av daliga utsikter att fa jobb, osv.
I juni uppgick antalet sysselsatta personer i åldern 15–74 år till 4 607 000.
Det ar viktigt att notera att karngruppen i den har kategorin ar de som ar 20-64 ar och utgor den arbetsfora aldersgruppen. Dar star 21 procent utan jobb, elva procentenheter hogre an motsvarande siffra fore 90-talskrisen.
Jämfört med juni 2008 är det en minskning med 79 000 personer, av vilka merparten, 74 000, var män. Liksom föregående månader var det framförallt inom tillverkningsindustrin som antalet sysselsatta gick ned. Jämfört med juni förra året var 71 000 färre sysselsatta inom näringsgrenen ”Tillverkning och utvinning, energi och miljö”, varav 52 000 inom undergruppen ”Tillverkning av verkstadsvaror”. Därtill minskade antalet sysselsatta inom näringsgrenen ”Byggverksamhet” med 29 000 personer.
Nedgangen i byggnadssysselsattningen ar intressant eftersom SCB samtidigt ocksa rapporterar foljande:
Småhuspriserna i landet steg med knappt 3 procent mellan första och andra kvartalet (april-juni jämfört med januari-mars). Huspriserna ligger dock fortfarande på en lägre nivå än för ett år sedan. Nedgången på årsbasis, d.v.s. jämfört med andra kvartalet i fjol, är 2 procent. I alla tre stortstadsregioner ligger prisuppgången mellan de senaste kvartalen över riksgenomsnittet. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö har huspriserna stigit med 5 procent och i Stor-Stockholm är uppgången 4 procent. Stora prisökningar kan också noteras i Västerbotten (+ 7 procent) och på Gotland (+ 6 procent).
Det innebar saledes att trots den depressiva lagkonjunkturen ar efterfragan pa bostader hogre an utbudet i ett stort segment av bostadsmarknaden. Denna positiva nettoefterfragan borde leda till okad byggverksamhet, men som arbetsloshetssiffrorna for byggindustrin visar minskar tvartom byggandet. Det ar darmed rimligt att anta att bostadsmarknaden ar alltfor hart reglerad, fran plan- och bygglagar till byggnads- och bostadskopsfinansiering. Det ar ocksa rimligt att anta att byggbolagen har svart att forhandla ner arbetskraftskostnaden, trots den hoga arbetslosheten.
Ater nu till den allmanna arbetsmarknadsstatistiken.
Antalet personer som var fast anställda minskade med 59 000 jämfört med juni förra året. Av dessa var 35 000 personer i åldern 35–44 år. Sysselsättningsgraden, det vill säga andelen sysselsatta av befolkningen, gick också ned. I juni 2008 var 68,2 procent i åldern 15–74 år sysselsatta, medan motsvarande andel i juni i år var 66,3 procent. Andelen sysselsatta minskade huvudsakligen bland män i åldrarna 15–54 år.
Det har fallet i sysselsattningsgraden sker alltsa fran en for svenska forhallanden redan mycket lag niva. Det har betyder ocksa att ovan namnda procenttal for icke sysselsatta i den arbetsfora aldersgruppen har okat ytterligare. Med andra ord borjar Sverige narma sig en situation dar i den arbetsfora befolkningen var fjarde person saknar jobb.
Det relativa arbetslöshetstalet uppgick därmed till 9,8 procent av arbetskraften, vilket är en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med juni 2008. Ökningen är av ungefär samma storlek som de ökningar som uppmätts från och med februari i år.
Det har ar ett oroande tecken. Det innebar att den ekonomiska krisen fortfarande inte har kulminerat. Min prognos om 30 procents effektiv arbetsloshet i host ligger fast, och den unterstryks av foljande not, som avslutar SCB:s arbetsloshetsrapport:
Arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande (personer som velat och kunnat arbeta men som inte sökt arbete) utgör tillsammans det så kallade outnyttjade arbetskraftsutbudet. I juni uppgick det till 25,9 miljoner timmar per vecka, eller 648 000 heltidsarbeten med 40 timmars arbetsvecka. Det är en ökning med 123 000 heltidsarbeten sedan juni 2008.
VALKOMMEN TILL ECONOMICS AND FREEDOM 101
Den har bloggsidan ar en ekonomisk-politisk underavdelning till Hayek-Institutet Sverige. Artiklarna pa den har bloggen skrevs under en period sommaren 2009 till maj 2010. Pa grund av tidsbrist kan jag tyvarr inte fortsatta publicera har - for en blogg ar artiklarna langa och kraver en del tid i form av forskning och analys. Men artiklarna kommer givetvis att finnas kvar.
Sunday, July 26, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment